V festival “Bucini dani” završava se u nedelju, 17.juna svečanom dodelom nagrada “Zlatna zrna” i premijernim izvodjenjem predstave “I svaki put kao da je prvi” u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i “Art teme”.

 

Saopštenje žirija V pozorišnog festivala „Bucini dani“

Žiri V festivala “Bucini dani” 2018. u sastavu: Mira Banjac, predsednica, Ljiljana Stjepanović i Goran Sultanović, video je od 12.do 17.juna pet pozorišnih predstava u takmičarskoj konkurenciji.

Na poslednjoj sednici održanoj 17.juna 2018.godine, po propozicijama na osnovu Pravilnika o dodeli nagrada, žiri je dodelio šest nagrada ustanovljenih Pravilnikom festivala.

Mišljenje žirija je da je pet godina ovog festivala donelo veliki značaj na pozorišnoj sceni i potpuno opravdanje postojanja festivala, da su u selekciji bile ozbiljne predstave ozbiljnih pozorišta i na nivou jubileja festivala koje nosi ime Buce Mirkovića.  Žiri zahvaljuje publici i domaćinima ovog grada – ljudima iz lokalne samouprave koji su stali iza festivala i održali ga potpuno sami uz svest i potrebu da u ovim teškim vremenima jedan gradić i njegova publika za tim imaju suštinsku potrebu. U pitanju je vaspitana i kultivisana publika koja je pažljivo odgledala, prihvatila i što je najvažnije, razumela selektovane predstave. Žiri napominje da je pred njima i pred publikom bilo mnogo dobrih ostvarenja i da je selekcija davala mogućnost za veći broj nagrada što, nažalost, nije bilo moguće zbog strogih propozicija. Žiri pohvaljuje i hrabru ideju organizatora da u čast nagradjenih bude premijerno izvedena predstava “I svaki put kao da je prvi”u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i “Art teme”.

  1. Na ovom glumačkom festivalu, dodeljuje se nagrada za produkciju pozorišne predstave zamišljena kao omaž Župljaninu – producentu, velikom prijatelju pozorišta Milanu Minji Obradoviću.

Ove godine nagrada se dodeljuje predstavi “Ožalošćena porodica” Narodnog pozorišta iz Beograda .

 

  1. Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu dodeljuje se Branislavu Lečiću za ulogu Simeona Njegovana Lupusa u predstavi “Korešpodencija” Zvezdara teatra, po tekstu Borislava Pekića i u režiji Gorčina Stojanovića.

Branislav Lečić je centralnu ličnost predstave doneo na značajan način kreirajući jednu veliku ulogu koja je dominirala scenom.

 

 

  1. Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu dodeljuje se Gordani Djurdjevic Dimić. Ova glumica ostvarila je dve značajne uloge u predstavama “Na drini ćuprija” Srpskog narodnog pozorišta i “Avgust u okrugu Osejdž” Narodnog pozorišta iz Beograda u različitim žanrovima i kroz vrhunsko umeće pokazala jedan veliki i bogat glumački raspon.

 

 

  1. Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca dodeljuje se Joakimu Tasiću za ulogu mladog gazde Simeona Njegovana u predstavi “Korešpodencija” po tekstu Borislava Pekića, dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza i režiji Gorčina Stojanovića.

Ovaj mladi glumac pokazao je neverovatnu sigurnost u kreiranju lika sa razumevanjem jedne komplikovane uloge i iznošenjem iste u bogatom i preciznom scenskom govoru.

  1. Nagradu za glumačku bravura festivala žiri je dodelio Vanji Ejdus za ulogu Gine u predstavi “Ožalošćena porodica” Narodnog pozorišta iz Beograda po tekstu Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića.

U jednoj od najvažnijih predstava vidjenih na festivalu, sa velikim brojem uloga koje su ravnopravno mogle biti nagradjene, izdvojila se Vanja Ejdus koja je dominirala izvanrednim kreiranjem karakternog lika koji je čak pored svoje fizičke devijacije bio jasan, ali i lucidan i šarmantan.

  1. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje festivala “Milosav Buca Mirković” (Grand prix festivala) “Bucini dani” 2018. dodeljuje se Saši Torlakoviću za ulogu Agatona Arsića u predstavi “Ožalošćena porodica” Narodnog pozorišta iz Beograda.

Saša Torlaković je na jedan potpuno nov način pročitao svoju ulogu neverovatnim talentom i ostvario izvanrednu kreaciju potpuno zasluživši nagradu koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića.

 

 

Sve odluke donesene su jednoglasno.

U Aleksandrovcu,
17.juna 2018. godine

Žiri:

Mira Banjac, predsednica
Ljiljana Stjepanović
Goran Sultanović

Koментари

коментари