zrno po yrno

Први добитник награде за књижевну, позоришну и филмску критику Златно зрно критичарско др Марко Недић награђен је за зборник критика, приказа и есеја „Наративна полифонија Јанка Вујиновића“.
Јанко Вујиновић драги гост Жупе и један од омиљених писаца Жупљана. Симпатије су обостране, тако да Вујиновић, кога млађи читаоци од Монтреала до Урала зову Чича Јанко, радо и са пуно живахних идеја и предлога заједно са нама осмишљава Буцине дане.

[one_half valign=“top“ animation=“none“]

slikapolifonija

[/one_half]

[one_half_last valign=“top“ animation=“none“]

Огрешивши се о Жупљане „Вињаком“, Јанко Вујиновић окајава грех тако што, почев од „Књиге о храсту“, сваку своје дело прво представља у Александровцу. На Буцине дане није понео Вукову награду, коју је добио 2015, већ „Вучји накот“. Први добитник награде за историјски роман „Јанко Веселиновић“ нашао се у наслову књиге првог добитника награде Златно зрно критичарско: „Наративну полифонију Јанка Вујиновића“ потписује Марко Недић.

 

[box icon=“leaf“ style=“solid“]

ПИСАЦ УЖИВО

четвртак 16. јун 2016.

15.00, Завичајни музеј Жупе

[/box]

[/one_half_last]

Дуб није на лађи, већ у влаши француској, пишчевим оком нетрептивим чуван, он је сува дреновина једне васељене. Вујиновићев дуб, јединствен, исто колико и митски јунак над којим трипут заигра Сунце, сведочи да не мора сваки митски јунак да буде митски, не мора да буде ни јунак и не мора да буде будући тиранин коме се носило цвеће, али мора да буде злочинац уколико није Милош. Зато што Милош истину једини зна: нестане ли дуба, победиће зло.

Храстови поред пута, „Наративна полифонија Јанка Вујиновића“,
ИП „Филип Вишњић“, Београд, 2016.

Koментари

коментари