„Bucini dani“, jedan od najmladjih ali već etabliranih pozorišnih festivala na našim prostorima ove godine obeležava mali jubilej a organizatori obećavaju još jednu pozorišnu svetkovinu. Sredina juna će tradicionalno biti vreme kada će se svetla pozorišne javnosti smestiti u aleksandrovačku Župu, Okeaniju čika Milosava Buce Mirkovića, evocirati uspomene na njegovo delo i neizbrisiv trag koji je ostavio i ujedno slaviti pozorište, glumu, glumce, umetnost i kulturu uopšte.

 

 

Uz upečatljiv moto večitog Andrića („Vreme koje se ruga razumu“)  publika će na sceni Centra za kulturu „Milosav Buca Mirković“ u Aleksandrovcu od 12.do 17.juna imati priliku da pogleda predstave: „Na Drini ćuprija“ /SNP, „Avgust u okrugu Osejdž“ / Narodno pozorište Subotica, „Ožalošćena porodica“/ Narodno pozorište, „Korešpodencija“/ Zvezdara teatar i „Rubište“ / Šabačko pozorište.  Selektorski tim skrojio je selekciju kroz repertoare svih pozorišta sa teritorije Srbije opredeljujući  se prvenstveno za upečatljiva glumačka ostvarenja, kvalitet predstava u celini i važnost uvek aktuelnih poruka u produkcijama realizovanim u poslednje dve godine, stoji u saopštenju  organizatora.

 

 

Kao i na dosadašnjim “Bucinim danima”  biće dodeljene  nagrade o kojima će odlučivati glumački žiri predvođen počasnom predsednicom Mirom Banjac i Goranom Sultanovićem:

– Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu

– Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu

– Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca / glumicu

– Zlatno zrno za glumačku bravuru

– Nagrada „Milosav Buca Mirković“ za glumačko ostvarenje festivala

Tradicionalno, biće dodeljena i nagrada za najbolju produkciju “Minja Obradović“ .

 

 

U čast nagrađenih biće premijerno izvedena predstava „Slobodne žene“, koprodukcija Kruševačkog pozorišta i „Art teme“ u režiji Jovane Tomić koju je po motivima „Koštane – Tašane“ i „Pokojnikove žene“ Bore Stankovića adaptirao Dimitrije Kokanov. U predstavi igraju Gordana Đurđević Dimić, Jelena Matijašević, Jelena Stajkovac, Biljana Nikolić, Nikola Rakić i Dejan Tončić.

Na 4. „Bucinim danima“ najviše nagrada osvojile su predstave Zvezdara Teatra „Hipnoza jedne ljubavi“ i „Moje dete“ Beogradskog dramskog pozorišta .

 

Koментари

коментари