Жири трећег фестивала Буцини дани 2016. у саставу Мира Бањац, председница, и чланице Ана Софреновић и Ивана Жигон, видео је у периоду од 14. до 19. јуна пет позоришних представа у такмичарској конкуренцији.

На последњој седници одржаној 19. јуна 2016. године, по пропозицијама на основу Правилника о додели награда, жири је доделио шест награда установљених Правилником:

  1. На овом глумачком фестивалу додељује се награда за продукцију позоришне представе замишљена као омаж Жупљанину Мињи Обрадовићу, продуценту и великом пријатељу позоришта.

Са поносом што је фестивал остао доследан неговању велике и значајне литературе, жири је желео да подржи продукцију представе „ХЕРОСТРАТНародног позоришта Ниш, по тексту Григорија Горина, у режији Ирфана Менсура, због одабира упечатљивог драмског текста, до сада неиграног на нашим просторима, и промишљеној и префињеној режији која је, упркос условима немаштине у којима је рађена, успела да представу доведе до озбиљног уметничког квалитета.

Herostrat-66

  1. Златно зрно за најбољу мушку улогу додељује се НЕНАДУ ЋИРИЋУ за улогу Карла у представи „Пијани“ Атељеа 212 из Београда, по тексту Ивана Вирипаева, у режији Бориса Лијешевића.

Глумац Ненад Ћирић је остварио улогу снажне уметничке експресије. Својом уверљивошћу остварио је онај најбитнији корак који одличну улогу уздиже до врхунске глумачке креације.

nenad ciric
НЕНАД ЋИРИЋ
jelena djokic
ЈЕЛЕНA ЂОКИЋ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Златно зрно за најбољу женску улогу додељује се ЈЕЛЕНИ ЂОКИЋ за улогу Лауре у представи „Пијани“ Атељеа 212 из Београда, по тексту Ивана Вирипаева, у режији Бориса Лијешевића.

У улози глумице аутентичног сензибилитета жири је препознао њена рафинирана, непредвидива средства у разоткривању граница људског бола.

  1. Златно зрно за најбољег младог глумца тј.глумицу додељује се ЈЕЛЕНИ ПЕТРОВИЋ за улогу Розе у представи „Пијани“ Атељеа 212 из Београда, по тексту Ивана Вирипаева, у режији Бориса Лијешевића.

Улогу изузетно великог дијапазона покривала је префињеном глумачком поетиком и убедљиво дочарала лик који се издигао изнад бесмисла њене трагичне судбине.

Jelena petrovic
ЈЕЛЕНА ПЕТРОВИЋ
  1. МАРИНА СТОЈАНОВИЋ је врхунским артизмом и културом сценског покрета остварила чаролију улоге Пука у представи „Сан летње ноћиКњажевскосрпског театра из Крагујевца Вилијама Шекспира у режији Пјера Валтера Полица, и тиме заслужила Златно зрно за глумачку бравуру фестивала.
marina stojanovic
МАРИНА СТОЈАНОВИЋ

 

  1. Награда за најбоље глумачко остварење фестивала „Милосав Буца Мирковић“ додељује се БОЈАНУ ЖИРОВИЋУ за улогу Лоренса у представи „Пијани“ Атељеа 212 из Београда, по тексту Ивана Вирипаева, у режији Бориса Лијешевића.

Промишљеном и прецизном глумачком естетиком успео је да доследно дочара безнађе савремене генерације у остварењу које је достојно да понесе глумачку награду имена Милосава Буце Мирковића.

bojan zirovic
Бојан Жировић

 

Све одлуке донесене су једногласно.

Жири је пажљиво опсервирао селекцију у целини, са неподељним мишљењем да је учињен значајан корак напред у целокупној слици фестивала, уз постављање све виших стандарда. Посебан утисак фестивала је публика, која је препознала квалитет и умела да награди глумце овацијама.

ziri

Уз захвалност организаторима, жири сматра надлежне институције културе треба да подрже овај фестивал јер за то постоји вишеструки друштвени интерес и да младим ентузијастима окупљеним око Организационог савета фестивала треба пружити безрезервну подршку у даљем раду.

sredina1

marko nedic1

Уметнички савет Дана Милосава Буце Мирковића доделио је Златно зрно критичарско др МАРКУ НЕДИЋУ за укупан допринос књижевној критици и зборник „Наративна полифонија Јанка Вујиновића“, у издању ИП „Филип Вишњић“ из Београда.

Награда је додељена први пут, с намером да ревитализује књижевну, позоришну и филмску критику и поврати им пристојност и објективност.

sredina1

 

Гласовима публике на песничком мегдану поете су освојиле следећа звања:

miljurko1

 

МИЉУРКО ВУКАДИНОВИЋ је проглашен за песничког војводу, што значи да је најкомпетентнији зналац савременог песничког стваралаштва и први изазивач за наредни мегдан.

 

trstenik4

ВЕРОЉУБ ВУКАШИНОВИЋ је изабран за песничког делибошу (барјактара), што значи да је његова поезија виђена као поетолошки, естетички и етички путоказ млађим ствараоцима.

 

Milan Lukic

 

МИЛАН ЛУКИЋ се изборио за звање песничког девера као најперспективнији модерни стваралац.

 

Добро дошли на четврте Буцине дане 2017.

 

 

Александровац, 19. јун 2016.                                              Маријана Рајић

 

Koментари

коментари