БЕОГРАД – Трећи позоришни фестивал „Буцини дани“ биће одржан од 14. до 19. јуна у Александровцу, а организатори су најавили „позоришно-књижевну светковину“ у част Милосава Буце Мирковића.

Фестивал ће почети свечаним дефилеом до Завичајног музеја Жупе у коме се налази спомен-соба Милосава Буце Мирковића где ће Мира Бањац одржати беседу о том „вечитом позориштнику“.

Маријана Рајић је испред Организационог одбора нагласила да иако млад фестивал, „Буцини дани“ већ постављају стандарде у погледу јаке и независне селекције иза које стоји селекторски тим од шест чланова.

У такмичарском програму биће изведено пет представа: „Сан летње ноћи“ Књажевско српског театра из Крагујевца, која отвара фестивал, затим „Херострат“ Народног позоришта из Ниша, победник Стеријиног позорја – комад „Пијани“ Атељеа 212, „Каубоји“ Народног позоришта Кикинда и „Иза кулиса“ Народног позоришта Суботица.

У част награђених биће изведена представа „Stand down“ са Небојшом Миловановићем и гостима.

Рајић је истакла да ће фестивал бити „позоришно-књижевна светковина у чика Буциној Океанији“, подсетивши да је дело Милосава Буце Мирковића било разбарушено, комплексно, испуњено љубављу према позоришну, глумцима које је подржавао на очински начин.
„Фестивал је глумачки и потрудићемо се да вратимо поштовање и част институцији глумца“, рекла је Рајић.

20160607_124407

О Буци Мирковићу данас су на конференцији за новинаре у Клубу књижевника у Београду са поштовањем и љубављу говориле глумице Јелена и Ивана Жигон и Горица Поповић, које су подсетиле на то да су његове критике заправо биле „песме глумцима и уметност“, да је помагао и подржавао младе глумце, давао себе и своју љубав, овековечио и задужио Жупу.

Поповић је, говорећи о томе колико су јој као младој глумици значили Мирковићеви савети и подршка, скренула пажњу на ситуацију у којој се данас налазе млади драмски уметници „чекајући испред врата позоришта да се промени закон о забрани запошљавања“.

Богат пратећи програм фестивала обухватиће песнички мегдан, промоцију монографије Дејана Ћирића о животу Радмиле Савићевић „Прва и последња“, изложбу позоришних плаката Душана Арсенића „Врата неодгонетног изазова“.

20160607_124335

У оквиру програма „Глумци о глумцима“, о легендама и последњим херојима, у години у којој смо остали без великих глумачких имена, говориће Мира Бањац и Горица Поповић, а о „колегама који живот значе“ Ивана Жигон и Ана Софреновић.

Програм „Писац уживо“ биће посвећен делима Јанка Вујиновића и зборнику „Наративна полифонија Јанка Вујиновића“ који је приредио Марко Недић.

Биће представљена и књига „Ево ме, ту сам“ Бранка Пиргића, песници из Бруса, Трстеника и Крушевца говориће стихове Буци у част, док ће кроз „критичарење и тричарење“, глумци и песници скренути пажњу на позоришну, филмску и књижевну критику у медијима.

Фестивал је ове године први пут доделио награду „Златно зрно критичарско“ и то др Марку Недићу, а жеља им је, како је навела Рајић, да њоме подстакну развој и позоришне критике.

Стручни жири у саставу: Мира Бањац, Ивана Жигон и Ана Софреновић, одлучиће којим глумцима ће припасти признања: Златно зрно за најбољу мушку улогу, Златно зрно за најбољу женску улогу, Златно зрно за најбољег младог глумца/глумицу, Златно зрно за глумачку бравуру и Награда „Милосав Буца Мирковић“ за глумачко остварење фестивала. Биће додељена и награда за најбољу продукцију „Миња Обрадовић“.

Извор: Танjуг

07 Jun 2016 14:31

Koментари

коментари